TOIMINTAKERTOMUS v. 2017

Hallitus kertomusvuonna 2017

Marjukka Nikkilä, puheenjohtaja.

Pirjo Joela, sihteeri.

Harri Salminen, varapuheenjohtaja.

Muut jäsenet: Sinikka Soljamo, Mirva Juntunen ja Hilkka Salo.

Kokouksissa on ollut läsnä myös Raija Haapanen, hallituksen ulkopuolinen rahastonhoitaja.

Hallitus on kokoontunut toimintakautena 10 kertaa.

Muuta hallintoa: Toiminnantarkastajina ovat olleet Taimi Kutila ja Raili Perttunen, varalla Maija Holm ja Merja Lehtonen.

Varsinainen toiminta:

Näkymä 2017 -ympäristötaidenäyttely

esitteli teoksia ITE-taiteen hengessä. Teemallisena painotuksena oli luova osaaminen sekä itse tehty elämä. Näkymä herätteli ja haastoi yleisönsä jo viidennentoista kerran. Tämän kesän pääyhteistyökumppanina toimi Maaseudun Sivistysliiton ITE Pirkanmaalla-hanke.

Pääasiallisena teosympäristönä oli Nahkialanjärven alue Toijalassa. Uusia teospaikkoja etsittiin paikallisesti eri sidosryhmien ja yritysten elinpiiristä sekä julkisista tiloista. Lähtökohtana oli tarjota monipuolisen vuorovaikutteisesti teospaikkoja ITE-henkiselle taiteelle.

Tapahtuman työntekijöinä jatkoivat viime kesältä kuraattorina tilataiteilija Pauli Ahopelto Helsingistä ja tuottajana TaM Niina-Anneli Kaarnamo Tallinnasta. Näyttely oli avoinna 1.7.-31.8. ja avajaiset olivat 30.6. klo 18.00 Nahkialanjärven puistossa. Tilaisuudessa esiintyi Maija Saksman, ITE-henkinen laulu- ja haitari performanssitaiteilija. Teoskatselmuksen jälkeen oli kutsuvieraille vielä iltatilaisuus tarjoiluineen Kulttuuritalo Laaksolassa.

Mukana näyttelyssä olivat seuraavat taiteilijat- ja ryhmät: Mayumi Niiranen-Hisatomi,Olli Räty, Pia Männikkö, Leena Pukki, Andra Jögis, Taisto Kauranen, FIS-työryhmä, Johanna Kunelius, Tuomo Rantanen, Heidi Hakkarainen, Ipe Heinonen, Juha Rikhard Käkelä, Sini Hodju, Hanna Rautio, Mari Iiris Kervinen, Mikko Uotila, Päivi Hellman, Karloshi, Heidi Virtanen, Kylmäkosken Pilvenpiirtäjät, Eero Helle, Milla Paloniemi, Mira Heija ja Näkymä2017 äänimaisemat ( ääni- ja improvisaatioryhmä Kuminapuu, Kaila ja Pauli Ahopelto, Joonas Leppänen ja Inka Ylihärsilä).

Teoksia oli nähtävillä kaupungissa seuraavien yritysten tiloissa: OP, OmaSp, Akaan Seutu, Nina`s Cafe Place, ABC ja S-market (ääniteos).

Tapahtuman päättäjäisiä vietettiin 1.-2.9. Toijalan keskustassa ja Nahkialanjärven maisemissa käsittäen performatiivistä Kinobox Obscura Silvershadow 3D virtuaalipyörällä ajelua kansan parissa. Myöhemmin Tarttilassa oli tarjolla Pauli Ahopellon KinoJazz-iltatapahtuma.

Retket ja matkat

Vapriikki su 30.4. opastettu näyttelykierros " Kielletty kaupunki" elämää Kiinan keisarien hovissa. Retkellä mukana 19 henkilöä nauttimassa loisteliaasta menneestä kulttuurista lukuisine kuvineen ja esineineen.

Viikinsaaren kesäteatteriretki la 17.6. " Mies, joka ei osannut sanoa EI", retkellä mukana 39 henkilöä. Nautinnollinen laivamatka Pyhäjärvellä mahtavassa kesäkelissä ja kauniilla vehreällä saarella katsottiin hauska musiikkinäytelmä.

Kulttuurikaffila to 19.10.

Tilaisuus oli paikassa Nina`s Cafe Place ja rakennettu Suomi 100-teeman ja yhdistyksen juhlavuoden merkeissä. Ennen elokuvaklassikon "Tukkijoella" esitystä nautittiin kuohuviinilasilliset yhdistyksen 40-vuotisen toiminnan kunniaksi.

Kirjallisuuspiiri

Piiri on kokoontunut jo useita vuosia ja saanut alusta alkaen hyvän ja kiitetyn vastaanoton sekä vakituisen harrastajaryhmänsä, joka kokoontuu kerran kuussa Akaan pääkirjastossa Toijalassa.

Kulttuurityöryhmä on Akaan kaupungin kulttuurijärjestöjen yhteinen toimielin. Siinä ovat yhdistyksen edustajina olleet Harri Salminen ja Marjukka Nikkilä. Ryhmä on kokoontunut tänä vuonna omatoimisesti yhden kerran 9.3. Kulttuuritalo Laaksolassa.

Annetut stipendit

Perinteiset stipendit jaettiin keväällä koulujen päätyttyä seuraavasti:

Akaan lukion oppilaat Henri Puolanne ja Petra Pitkäkoski, kummallekin 80e.

Toijalan Yhteiskoulun oppilas Senni Klemola ja Viialan yläkoulun oppilas Emma Kuittinen, kummallekin 40e. Stipendien kannustusaineina olivat lukiossa kuvaamataito ja yläasteella esiintymistaito.

Lukion stipendit on annettu menneinä vuosina opettajien ilmoitusten mukaan vain

ylioppilaille. Tähän käytäntöön hallitus halusi muutoksen ja yhdistyksen pyynnöstä opettajat vastaisesti huomioivat päätöksiä tehdessään lukion ja yläasteiden kaikki luokat sekä myöskin esittävät stipendin myöntämisen perusteet kunkin oppilaan kohdalla.

Valkeakosken Musiikkiopiston Akaan alueen opiskelijoista perustason päättötodistuksen saaneet: Kielo Kiikeri, viulu ja alttoviulu, Manta Juomoja, laulu ja Ari Turto, sello, kullekin 40e. Puheenjohtaja kävi antamassa stipendit Arvo Ylpön koululla 22.5. pidetyssä kevätkonsertissa.

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän oppilas Pihla Heinonen, 20e. Opettajan perusteluna oli, että hän on pitkäaikainen ja erityisen aktiivinen näpsäläinen ja saanut tehdyksi myös portfolion.

Muuta toimintaa

Kuvateos

Akaa-Seuran ja TaideAkaan yhdessä julkaisemaa Akaan kuvia II " Asemalta Toijalan teille"kuvateoksia on jäljellä 11 kpl 31.12.2017.

TaideAkaa 40 vuotta

Juhlavuoden kunniaksi oli Akaan Seutu-lehdessä 28.6. Näkymä liitteessä juhla-aukeama "40-vuotta yhdistystoimintaa". Syksyllä huomioitiin yhteistyökumppaneita ja tukijoita yhdistyksen standaarilla, joita saivat Akaan kaupunki, Akaan Osuuspankki ja Akaan Seutu-lehti.

Standaarin, joka on yhdistyksemme arvokkain huomionosoitus, ovat saaneet myös pitkäaikaiset yhdistyksessä toimineet jäsenemme Teijo Kokko, Pirjo Suomu, Marjukka Nikkilä sekä Raija Haapanen syyskokouksessa 13.12. Harri Salminen, joka on suunnitellut standaarin, sai sen jo syntymäpäivänään 4.4.

Merkkipäivä-onnittelut ja muut huomionosoitukset v. 2017

Jäsenet: Harri Salminen 60v, Maila Alamäki 85v, Sinikka Soljamo 70v, Timo Rajala 60v,

Reijo Leiwo 70v, Tuire Luostari 60v, Merja Lehtonen 70v, Pentti Laine 80v, Anja Koskinen 60v.

Muuta:

-toiminnantarkastajat Taimi Kutila ja Raili Perttunen.

- Toijalan yrittäjät ry 80-vuotta 28.1.2017

- kiitokset 5.3. ToijalanNäyttämön "Tupla-kupla"-esityksen näyttelijöille.

- kiitokset Näkymän 2017 kuraattorille, tuottajalle ja kahdelle aputyöntekijälle, avajaisissa 30.6.

-kiitokset 12.11. Minna Kankaalle ja Harri Salmiselle, "Akaa 100-kansanmusikaalin"päätekijöille.

-muistokynttilä kunniapuheenjohtaja Lea Seppäsen haudalla joulukuussa.

-joulukorttien lähetyksistä luovuttiin, mutta yhdistyksen perinteistä uuden vuoden tervehdystä jatketaan me.nyt.fi-palstalla.

Jäsenmaksut ja jäsentiedote

Jäsenmaksukirje postitettiin 18.1. ja jäsentiedote 23.3. yhdistyksessä on tällä hetkellä 74 jäsentä.

Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kevätkokous oli 21.3. ja syyskokous 13.12.

Avustukset

Akaan kaupungin vapaa-aikalautakunnan myöntämä kohdeavustus oli 400e yhdistyksen kulttuurikaffilan järjestelykuluihin.

Hallitus