TaideAkaa ry

             TOIMINTAKERTOMUS v. 2023

Hallitus kertomusvuonna 2023

Marjukka Nikkilä, puheenjohtaja.

Pirjo Joela, sihteeri (8.5.2023)

Sinikka Soljamo, varapuheenjohtaja,

Sirpa Eskelinen, Eija Aalto ja Irmeli Puolanne (14.8.2023)

Hallitus on kokoontunut 7 kertaa.

Muuta hallintoa: rahastonhoitajana Pirjo Rautala, toiminnantarkastajina Eila Arvonen ja Paula Sutinen, varalla Riitta Mikkonen.

Varsinainen toiminta:

Retket ja matkat

- Pyynikin kesäteatteri to 15.6.klo 18.00, jossa näimme näytelmän "Täällä Pohjantähden alla".

Väinö Linnan romaanien pohjalta näytelmäksi oli sovittanut Sami Keski-Vähälä ja ohjannut Antti Mikkola. Esitys oli Pyynikin Kesäteatterin, Tampereen Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto. Näytelmä oli syvällistä Suomen kansan dramaattista historiaa. Esitys oli oivallisesti toteutettu ja näyttelijät loistavia rooleissaan.

Näytelmän viimeisten repliikkien aikana tapahtui yleisön joukossa sairauskohtaus, josta syystä yleisön kiitos-taputuksia ei esitykselle kuultu. Yleisö poistui vaitonaisena katsomosta helteisen päivän seesteiseen iltaan.

- Laukon kesäretki ke 2.8.

Ohjelmassa olivat kesän taidenäyttely ja Waltteri Torikan "Amore"- puistokonsertti.

Taidenäyttelyssä olivat esillä Hannu Väisäsen uudet kalevalaiset maalaukset, Lauri Laineen barokkisia figuureita, Marita Liulian uutta Nature forte tuotantoa, Carolina von Schantzin luonnon ihmeet Valoon kätketty ja Tapani Kokon korumaiset pyhät kuvat. Näihin nykytaiteen mestareiden teoksiin ehdimme hyvin tutustua ennen illan puistokonserttia. Meillä oli mahdollisuus myös kahvitella Suomi-Filmi-kahvilassa ja tehdä ostoksia kartanon omassa puodissa.

Amore-puistokonsertti alkoi klo 18.00 ja oli täynnä suuria tunteita ja pysäyttäviä hetkiä.

Karismaattista baritoni Waltteri Torikkaa säesti huippumuusikoista koostunut 9-henkinen Orchestra della speranza, jota ohjasi pianisti, kapellimestari Marko Hilpo. Ohjelmassa oli tunnettuja säveliä meiltä ja maailmalta, elokuvamusiikkia ja rakkauslauluja. Vaikka päivä oli ollut ikävän harmaa ja sateinen, seestyi ilta jo ennen konserttia ja kotimatkalle lähdimme elokuun valoisassa ja vielä aurinkoisessa illassa.

Kulttuurikaffila

Yhdistyksen perinteinen tapahtuma oli to 24.8. alkaen klo 18.00 tutussa paikassa os.Valtatie 5, kahvilassa, joka on nykyisin nimeltään "Satun Kahvee." Ohjelmassa oli viihtyisä musiikki-ilta, jonka sisällöstä tunnelmoiden vastasi oman kylän trubaduuri Jyri Vesterinen. Yleisöä oli saapunut paikalle kiitettävästi nauttimaan menneen kesän muistoista hyvää musiikkia kuunnellen ja kahvilan antimista nauttien.

Kirjallisuuspiiri

Piiri on kokoontunut jo useita vuosia ja saanut alusta alkaen hyvän ja kiitetyn vastaanoton sekä vakituisen harrastajaryhmänsä, joka on kokoontunut kerran kuussa Akaan pääkirjastossa Toijalassa.

Kulttuurityöryhmä on Akaan kaupungin kulttuurijärjestöjen yhteinen toimielin, jonka tehtävänä on kehittää kaupungin kulttuuritoimintaa ja aktivoida kansalaisjärjestöjä. Yhdistys on kuulunut tähän työryhmään sen perustamisesta lähtien.

Työryhmän puheenjohtajan kutsusta on ollut kaksi kokousta 8.2. ja 27.11.,joissa on ollut paikalla myös Akaan uusi tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattori Jarmo Julkunen. Esteiden vuoksi yhdistys ei osallistunut näihin kokouksiin.

Muita tilaisuuksia, joihin yhdistys on osallistunut

- Tuottajapankki-hanke Residenssi Akaan verkostotilaisuus 24.5. (TAMK)

- Akaan kaupungin ja yhdistysten tapaaminen 30.5. Toijalan Sampolassa.

- Ylen Miljoona roskapussia-kampanja.

- Flooran Päivän – koko perheen ulkoilutapahtuman vuotuinen tukija.

Annetut stipendit

Perinteiset stipendit jaettiin koulujen päätyttyä seuraavasti:

- Akaan lukion Helmi Saksberg 80 euroa. Toijalan yhteiskoulun oppilas Tiia Lehtonen ja Viialan yhtenäiskoulun oppilas Vilmiina Virtanen, kummallekin 40 euroa. Kannustusaineena kouluilla yhteisesti käsityöt.

Yhdistyksen hallituksen pyynnöstä opettajat huomioivat päätöksiä tehdessään lukion ja yläkoulujen kaikki luokat ja jos mahdollista myös myöntämisen perusteet.

- Valkeakosken Musiikkiopiston Akaan alueen opiskelijoista huilunsoiton oppilas Sofi Leväniemi ja pianonsoiton oppilas Laura Mantere, kummallekin 60 euroa.

Merkkipäivä-onnittelut ja muut muistamiset

Jäsenet: Hannu Mikkonen 75v, Aino Nevalainen 75v, Unto Eskelinen 70v, Antti Yrjänä 60v, Ryszard Grabowski 75v, Varpu Perho 80v, Mirja Anttila 75v, Tuula Viitanen 70v, Aira Repo 80v, Pertti Viitanen 70v, Sirpa Eskelinen 65v, Leena Hernesniemi 70v, Ansa Laakso-Kaikkonen 80v, Marja-Leena Liiti 70v, Eino Piittisjärvi 75v, Pirkko Virtanen 75v, Tiina Vilpas 60v.

- Flooran Päivän 13.5. tukimaksu.

- Toijalan Näyttämön 70-vuotisjuhlanäytäntöön 1.7. kukkatervehdys.

- Akaan Seudun Ruskat ry:lle kukkatervehdys 45-vuotisjuhlan johdosta..

- LC Toijala/Akaa 50v, onnittelukortti (Näkymän yhteistyökumppani v.2010-2015)

- perinteinen muistokynttilä jouluna kunniapuheenjohtaja Lea Seppäsen haudalle.

- perinteinen yhdistyksen joulutervehdys oli Akaan Seudun menyt.fi-palstalla 13.12.2023.

Tiedoksi vielä:

- arkistoista löytynyt 2 kpl VHS-kasetteja, joissa kuvataan vuosien 2002 ja 2003 ympäristötaidenäyttelyiden teosten pystyttämistä ja avajaistapahtumia. Videot on aikoinaan taltioinut Jarkko Laaksonen ja nykypäivään digitoinut jäsenemme Timo Jansson. Videot tulevat aikanaan katsottavaksi yhdistyksen kotisivulle Näkymän historia-osioon ja teoskuvat kotisivun kuvagalleriaan.

Jäsenmaksu ja jäsentiedote

Jäsenmaksukirje postitettiin 2.1. ja jäsentiedote 20.3. Uusia jäseniä 3 kpl, yhdistyksessä on tällä hetkellä 60 jäsentä.

Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kevätkokous oli 27.3. ja syyskokous 6.11.

Uudet kotisivut tulossa!

Hallitus